Mini ESA

Overzicht

Mini ESA begon in 2012 en is de “proof of concept” van het toekomstig centrum van uitmuntendheid voor de Belgische atleten. Deze nieuwe ervaring heeft op grote schaal toegelaten aan jonge Brussels atleten, tussen de 15 en 22 jaar, om hun prestaties te verbeteren en te profiteren van professionele en persoonlijke follow-up gedurende 4 jaar. Daarnaast heeft het project het belang van kwalitatieve sportfaciliteiten in Brussel aangetoond.

Een honderdtal testen werden uitgevoerd op 25 Belgische beloftes van de atletiek en het voetbal. Dit liet toe aan de multidisciplinaire selectiecommissie om vijf jongeren te kiezen in elk van deze twee disciplines.
Een honderdtal testen werden uitgevoerd op 25 Belgische beloftes van de atletiek en het voetbal. Dit liet toe aan de multidisciplinaire selectiecommissie om vijf jongeren te kiezen in elk van de beide disciplines. Deze testen zijn van fysieke, psychologische en technische aard en werden uitgevoerd door internationaal erkende experts in hun vakgebied, zoals Jef Brouwers, Titi Mullie en Guy Cheron.

Tijdens deze vier jaar werden verschillende activiteiten voorgesteld. Ten eerste, hebben atleten geprofiteerd van een mobiliteitsprogramma. Dit werd tweemaal per week uitgevoerd om hun gehele lichaam te harmoniseren, hun waarneming te verbeteren en blessures te voorkomen.

Nadien hebben onze jonge atleten deelgenomen aan een activiteit gericht op het analyseren van de Alpha en Beta golven in de sport, waaronder het meten van de mate van concentratie tijdens de inspanning. De psychologische test heeft inmiddels geholpen om de persoonlijkheid van de atleten te identificeren.

De resultaten van deze eerste editie zijn spectaculair! In atletiek namen twee van de vijf atleten deel aan de Olympische Spelen in Rio en in het voetbal  evolueren nu drie van de vijf binnen de eerste ploeg van RSCA.

De nood ontstond om mini ESA op een vaste plaats te vestigen. Een versplinterde aanwezigheid op verschillende plaatsen maakt de zichtbaarheid van Mini ESA willekeurig en kan niet bijdragen tot een groepssfeer. Daarom werd gedacht aan een tussenliggend centrum, de ESA Arena, waar alle activiteiten binnen één infrastructuur samen zijn. Alhoewel dit geen echte ESA infrastructuur is, wordt dit wel zo geïdentificeerd, in afwachting van het grote centrum van uitmuntendheid: ESA International.

Het doel is om jonge mensen te ondersteunen, zowel fysiek, mentaal en technisch, om sport op hoog niveau te beoefenen.

Jacques Borlée Juni 2016

Atleten

Youri Tielemans

Youri Tielemans

07 mei 1997

2013: Eerste verschijning in team A tegen Lokeren - Titularis tegen Cercle Brugge
Titularis in de A kern van RSCA en onderdeel van de Belgische Rode Duivels
Profcontract sinds 2013
Voltooide in 2015 het Mini ESA-programma

Leander Dendoncker

Leander Dendoncker

25 maart 1995

2013: Titularis op het prestigieuze toernooi in Viareggio U21.
2014: De eerste wedstrijd van de Champions League
2015: Eerste wedstrijd in de nationale ploeg tegen Frankrijk - Een deel van A kern Brussel
Voltooide in 2015 het Mini ESA-programma

Andy Kawaya

Andy Kawaya

23 augustus 1996

2013: Kampioen U21 U17 U19 met Sporting - RSCA eerste elftal
2014 - 2015: Meerdere gespeeld wedstrijden in Champions League
Aanvaller van Brussel
Voltooide in 2015 het Mini ESA-programma

Scott Bitsindou

Scott Bitsindou

11 april 1996

2013: Winnaar van Aegon Cup U17 in Amsterdam
2014: Speelde voor het eerst in de UEFA Youth League - Team kapitein RSCA jeugd voor 5 jaar
Voltooide in 2015 het Mini ESA-programma

Alexis Scholl

Alexis Scholl

11 maart 1996

2014: Team 'beloften’
Verdediger Benfica
Voltooide in 2015 het Mini ESA-programma

Dylan Borlée

Dylan Borlée

400m en 4x400m

2015: Zilveren medaille op het EK in Praag indoor 400m - gouden medaille 4x400m met Europees record op het Europees Kampioenschap in Praag - Bronzen medaille relay kampioenschappen in de Bahama's
2016: Europees kampioen in 4x400m in Amsterdam - 4de op de Olympische Spelen in Rio 4x400m met Belgisch record

Robin Vanderbemden

Robin Vanderbemden

60m – 200m – 400m en 4X400

2014: Belgisch kampioen op 60m
2015: 8ste op het EK ‘beloften U23’ in Tallinn - finalist op het WK in Beijing in 4x400m
2016: Selectie van 200 en 4x400m relais op het EK in Amsterdam - De selectie voor de Olympische Spelen van Rio in de 4x400m

Camille Laus

Camille Laus

100m - 200m – 4x100m en longueur

2013: Belgisch kampioen in het verspringen
2015: Internationaal selectie voor de Europa Cup van Heraklion op 200 en 4x100m

Vincent Laporte

Vincent Laporte

Speer

2013: 9de in de finale van de speer EYOF - 3de in het kampioenschap van België en de Vlaamse kampioen in het verspringen
Verliet het Mini ESA-programma in 2014

Alexandre Screve

Alexandre Screve

400m - 800m

2014: Junior World Championship 4x400m relay in Edmonton
Verliet het Mini ESA-programma in 2014

Experts

Jacques Borlée

Jacques Borlée

Coach atletiek en Europese Atletiek Coaching Award in 2011

Statische test en houding analyse

Jef Brouwers

Jef Brouwers

Psycholoog gespecialiseerd in het ondersteunen van sport, in samenwerking met de Rode Duivels en BOIC

Psychologische testen

Guy Cheron

Guy Cheron

Professor aan de ULB (Instituut voor Wetenschap en motor) en verantwoordelijk voor LNMB (Laboratorium voor Neurofysiologie en Beweging Biomechanische)

Oculaire beweeglijkheid-test

Didier Verhasselt

Didier Verhasselt

Fysiotherapeut, lid van de technische staf van de 4x400m relay, presenteren de Olympische Spelen in Londen en Rio

SDE mobiliteitstoets

Video’s

Geschiedenis

Vooruitgang is het belangrijkste element dat ik uit deze ervaring haal. De Mini ESA activiteiten hebben bijgedragen tot een beter begrip van mijn lichaam, daarom voel ik me meer comfortabel op het veld en produceer ik beter voetbal.

Scott BitsindouMiddenvelder RSCA

Ik heb genoten van het professionele kader tijdens onze mobiliteitsprogramma's, een ervaring die we deelden met atleten uit andere sporten. Mini ESA heeft vooral bijgedragen aan het evenwicht van mijn lichaam, waardoor ik van letsels werd bespaard.

Alexis SchollBenfica verdediger

Mini ESA heeft mijn prestatie geholpen dankzij de mobiliteitsprogramma's van Titi Mullie, maar ook door de financiële steun voor stages en voor de verbetering van medische zorg.

Dylan Borlée400m en 4x400m relay

Met behulp van Mini ESA kon ik mijn concentratie en mijn perceptie verbeteren dankzij specifieke en persoonlijke mobiliteitsprogramma's. Ik heb er ook van genoten deze ervaring te delen met atleten in een andere sport dan de mijne.

Camille Laus100m, 200m en 4x100m relay verspringen

Mini ESA geeft jonge sporters een controle op hoog niveau door middel van tests en analyses uitgevoerd door experts in hun vakgebied. Ik merkte een verbetering van de prestaties van mijn atleet onder meer dankzij de waarnemingen, mobiliteitsoefeningen en de versterking van Titi Mullie.

François GourmetCoach van Robin Vanderbemden

De evaluatie van een individu in het kader van teamsport is niet eenvoudig. Dat hangt in feite af van vele factoren. Ik kan echter bevestigen, objectief, gebaseerd op de fysieke mogelijkheden, alsook de collectieve resultaten van de jonge talenten van Sporting Anderlecht tijdens het Mini ESA-programma, in aanvulling van hun club programma's en in de Belgische nationale ploegen, dat allen vorderingen hebben geboekt. Spectaculaire vorderingen!
Ja, de ESA methodologie verbetert het prestatieniveau van onze beloften.

Hubert LemaireFysieke trainer RSCA