ESA

European Sports Academy

European Sports Academy is opgericht door Jacques Borlée in 2010 met de hulp van een aantal sportpersoonlijkheden op wereldniveau, om sportieve topkwaliteit te stimuleren in een ad-hoc infrastructuur.

ESA heeft drie verschillende types projecten. Ten eerste, Mini ESA is een eerste “proof of concept”  voor het toekomstige centrum van uitmuntendheid. Dit project zal jongeren in hun sportcarrière begeleiden door activiteiten aan te bieden om hen voor te bereiden op de sport op het hoogste niveau.

Ten tweede, de ESA Arena, die gericht is op het creëren van kwalitatieve  opleidingsfaciliteiten in Brussel op korte tot middellange termijn. Dit is het fysieke anker van Mini ESA.

Tot slot zal ESA International de finale versie zijn van het centrum van uitmuntendheid in Brussel. Dit is momenteel het onderwerp van een haalbaarheidsstudie, gefinancierd door Beliris, over de voorwaarden en de uitvoeringsmodaliteiten.

Het is van groot belang om de twee laatste projecten niet te verwarren, zij verschillen vanuit een financieel oogpunt, in duurtijd en qua doelstelling.

Identiteit

ESA werd opgericht met de bedoeling om een ambitieuze, succesvolle toekomst te verwezenlijken voor de Belgische sporters, alsook het bieden van een Europese dimensie. Bovendien gaat haar visie verder dan de sportwereld. Net als de Formule 1 helpt bij het verbeteren van de prestaties en de veiligheid van onze auto’s, wil de European Sports Academy de overdracht van kennis versnellen om te inspireren en het gedrag van individuen te beïnvloeden binnen bedrijven, verenigingen en scholen.

Missie

De primaire rol van ESA is de integratie van de wetenschap in de sport. Ze beschrijft een score op basis van een performance model via neurologische, oculaire en musculaire analyse.

De succesfactor is het beïnvloeden van de parameters die betrekking hebben op de beslissing om een beweging te activeren of te remmen. Rond deze kern, maakt ESA gebruik van een innovatieve mix van alle technische disciplines om zo de atleten tot een duurzaam succes te leiden.

Om haar rol ten volle te kunnen spelen werkt ESA op groepering op dezelfde fysieke locatie, uitrusting, kennis en professionele ondersteuning voor Belgische en Europese topatleten, in een sfeer die bevorderlijk is voor de prestaties.

ESA heeft daarom als eerste ambitie om erkend te worden als een centrum van uitmuntendheid en Europese netwerk met een exclusieve en innovatieve methode in het begeleiden en coachen van elitesporters.

Meer in het algemeen, wil ESA een forum zijn voor het delen van kennis in dienst van de sociale en economische integratie van de jeugd.

https://euspac.be/wp-content/themes/salient/css/fonts/svg/basic_rss.svg
Innoveren

Het succes of falen wordt bepaald door onze hersenen. Daarom investeert ESA in neurowetenschappen in dienst van de topatleten.

De techniek wordt gebruikt om prestatie-golven te meten, die door de hersenen uitgestraald worden en die gelinkt zijn aan de neurologische activiteit van ogen en spieren.

https://euspac.be/wp-content/themes/salient/css/fonts/svg/basic_gear.svg
Integreren

De bestudering van deze golven gebeurt door de coach, alsook door het  technische, fysieke en psychologische team. Op deze manier kan men de winnende neuromusculaire strategieën ontwikkelen op maat van elke atleet.

https://euspac.be/wp-content/themes/salient/css/fonts/svg/software_layers2.svg
Harmoniseren

De analyse van het statische en de beweging bepaalt, in combinatie met de analyse van de prestatie-golven, wat mogelijk is of niet voor een bepaalde atleet. De ESA methode laat toe om een harmonisch fysiek programma op te stellen met het hele team rond de atleet.

https://euspac.be/wp-content/themes/salient/css/fonts/svg/basic_todo_pencil.svg
Tester

ESA is begonnen met het opzetten van het Mini ESA-project: een proeftest in reële omstandigheden, om te bewijzen wat ESA kan bieden.

Mini ESA is een high-level sportcentrum waar een multidisciplinair team 5 jonge atleten, 5 jonge voetballers en 5 jonge basketballers begeleid. Deze ondersteuning bevat biomechanische, statische en psychologische testen..

Structure

Jacques Borlée

Jacques Borlée

Voorzitter

Coach van de Belgian Tornados

Emmanuel Van Innis

Emmanuel Van Innis

Penningmeester

Erelid van het Uitvoerend Comité van GDF Suez

Alain Deneef

Alain Deneef

Secretaris-generaal

Company regisseur en animator verenigingen

Didier De Baere

Didier De Baere

Lid

Consultant

Paul De Knop

Paul De Knop

Lid

Ere-rector van de VUB

Bernard Gustin

Bernard Gustin

Lid

CEO Brussels Airlines

Cedric Van Branteghem

Cedric Van Branteghem

Lid

Meeting Director AG Memorial Van Damme

Roger Vanden Stock

Roger Vanden Stock

Lid

RSCA voorzitter

Philippe Vander Putten

Philippe Vander Putten

Lid

CEO van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité

Thierry Zintz

Thierry Zintz

Lid

Docenten en houder van de Olympische Leerstoel aan de UCL

Geschiedenis

De European Sports Academy is opgericht door Jacques Borlée in 2010 met de hulp van een aantal sportpersoonlijkheden op wereldniveau. De raad van bestuur bestaat nu uit twaalf leden, waar onder Philippe Vander Putten, Bernard Gustin en ook Thierry Zintz.

ESA heeft als ambitie erkend te worden als een Europees centrum van uitmuntendheid, dat op één plaats ondersteuning en advies geeft aan topsporters.

In 2012 begon de “proof of concept” onder de noemer Mini ESA. In totaal namen 10 jonge Belgische sportieve beloften deel aan deze unieke en waardevolle ervaring.

Het project werd gespreid over een periode van vier jaar waarin de atleten professionele ondersteuning kregen via specifieke mobiliteitsprogramma’s.

Bovendien hebben ze de kans gekregen om deel te nemen aan een experiment in de neurowetenschappen met Guy Cheron met als doelstelling de alfa hersengolven te analyseren.

Deze eerste editie bleek een succes te zijn, aangezien twee atleten deelnamen aan de Olympische Spelen in Rio en twee van de vijf voetbalspelers nu geëvolueerd zijn tot de eerste ploeg van RSCA.

Op 8 december 2015 werd een symposium genaamd “Orchestrating ambition” georganiseerd door ESA, met als doel zich te inspireren van degenen die slagen in de meest uiteenlopende gebieden: cultuur, technologie, sport en wetenschappen.

Deze dag was een groot succes dankzij de verschillende deelnemers zoals Wim Vandeven, coach van Tia Hellebaut, Justine Henin, voormalige tennisster, Bernard Launoit, Executive Chairman van de Muziekkapel Koningin Elisabeth, Claude Michel, manager van het Solvay Solar Impulse partnerschap, of nog Guy Cheron, neurofysioloog aan de ULB.

Ten slotte is in september 2016 een nieuwe editie van Mini ESA begonnen, bestaande uit tien tennissers en zes basketballers.

Deze jonge atleten zullen  ook dit programma opstarten met een batterij van biomechanische, psychologische, houdings- en VO2 max testen.

Het doel van ESA is op zoek te gaan naar gunstige wind om meer medailles te winnen

Avec le soutien de